Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΕΘΝΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ..ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ



Βλέποντας την παραζάλη στην όποια βρίσκονται για άλλη μια φορά τα ελληνικά ΜΜΕ που πραγματεύονται τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική… αναρρωτιέμαι και αμφιβάλλω πλέον σοβαρά, για την ψυχοσύνθεση του συνόλου του λαού… αν κανείς δεχτεί –και ίσως το οφείλει- το αξίωμα, ότι η προσφερόμενη ενημέρωση αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες της πλειοψηφίας.

Για 4 συνεχή εικοσιτετράωρα όλοι σχεδόν οι σταθμοί και με ελάχιστες διακοπές, αναπαράγουν υστερικά, μονομανώς και άκριτα το συγκεκριμένο θέμα. Διακατεχόμενα από μανιακό ζήλο, έχουν απωλέσει κάθε αίσθηση του χρόνου, της ποιότητας της πληροφορίας, του κόσμου που μας περιβάλλει και συνεχίζει να υπάρχει, να ζει και να περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο ανεξάρτητα από ό,τι συμβαίνει στην ανατολική Αττική.

Στις αποσματατικές περιπτώσεις που άνοιξα αυτές τις ημέρες την τηλεόραση.. διαπίστωσα έκπληκτος, ότι δεν δοθηκε ουτε μια συγκεκριμένη πληροφορία για τον μέχρι στιγμής, αριθμό των καμένων κτηρίων και για την συνολική ζημιά που προκλήθηκε.
Πέραν των εικόνων του εντυπωσιασμού και των αλαλαγμών κανένας δεν μπήκε στον κόπο ψύχραιμα να δώσει σαφείς οδηγίες σε όσους πλήττονται, ενώ ανύπαρκτη είναι και η κεντρική αρμόδια εκπροσώπηση του κράτους από έναν φορέα διαχείρισης κρίσεων.
Κανένας τηλεοπτικός σταθμός –και υποψιάζομαι δυστυχώς και πολλοί λίγοι πολίτες- δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να ενημερώσουν/ενημερωθούν για τα υπόλοιπα τεκταινόμενα στον κόσμο.

Η εικόνα του πρωθυπουργού και των λοιπών αρχηγών να περιφέρονται σαν να ήταν οι ίδιοι θαυματουργές θρησκευτικές εικόνες –και με εμφανή επικοινωνιακό μόνο στόχο- στις διάφορες πυρόπληκτες περιοχές , μόνο ιλαρότητα μπορεί να προκαλέσει.

Στο μυαλό μου έρχονται άπειρα άλλα γεγονότα τα οποία τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και ο ελληνικός λαός διαχειρίστηκε με την ίδια υστερία. Ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι Αμερικάνικες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, Η κρίση των Ιμίων, Η υπόθεση Οτσαλάν, Τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία, Η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, Ο σεισμός στην Αθήνα, Το Σάμινα, Οι πυρκαγιές στην Πελλοπόνησο ακόμα και η Eurovision έγιναν κατά καιρούς εθνική μονομανία και συνάμα η μοναδική παρερχόμενη πληροφορία από τα μέσα ενημέρωσης.

Θεωρώ ότι, είναι σαφές για κάθε στοιχειωδώς σκεπτόμενο άνθρωπο, ότι η υστερική διαχείριση της πληροφορίας, αλλοιώνει τις πραγματικές της διαστάσεις, απομακρυνεί από την ίδια την ουσία της και διαταράσσει την λογική κρίση των κοινωνών της.
Καταλήγει τελικά να δηλητηριάζει τον ανθρώπινο νου… καταστώντας τον έρμαιο του φανατισμού, των ανυπόστατων δοξασιών και τελικά του παραλογισμού!

Με λύπη μου παρατηρώ, έναν λαό απαίδευτο… να ξεχνάει την ουσία της όποιας είδησης…και να παραδίδεται στο ζωώδες θέαμα που του προσφέρουν στην αρένα… αλαλάζοντας, τρίζοντας τα δόντια…έτοιμο να γίνει ένα από τα ζώα που κατασπαράσσονται μπροστά στα μάτια του!

6 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

δεν άντεξα τα κανάλια. δεν άντεχα τον καπνό που σκέπαζε τα πάντα εδώ. την στάχτη που γέμιζε την αυλή. τυχαία πήγε το τηλεκοντρολ στον σκάι. και έμεινε εκεί. πότε με ήχο. πότε χωρίς. το ελικόπτερο αν μην τι άλλο έδειχνε πανοραμικές εικόνες. για όλα τα άλλα δεν ξέρω τι ακριβώς μπορώ να νοιώσω. έμπαινε ο καπνός από τα παράθυρα. και βγήκα στην αυλή. δεν ξέρω πλέον τι έχει μείνει να νοιώσω.

mahler76 είπε...

εγώ σήμερα κάθισα και είδα ειδήσεις. δεν άντεχα να ακούω μπούρδες 4 μέρες.

life_traveller είπε...

Basnia, αλλάζει φυσικά το θέμα αν κάποιος πλήτεται άμεσα.. ωστόσο μιλάω για την γενική και επικίνδυνη υστερική τάση των ΜΜΕ σε όλα τα θέματα.

Mahler, ύπαρχει ευτυχώς μια σοβαρή μειοψηφία που έχει αναπτύξει ανοσία στην ανελέητη παπαρολογία και στην επικίνδυνη υστερία των ΜΜΕ.

Hfaistiwnas είπε...

Και συμφωνώ απόλυτα!
Συνήθως πρέπει να ακούμε τα μισά από όσα λένε.. η δουλειά τους είναι να μεταφέρουν την είδηση όχι να κάνουν την τρίχα τριχιά..
Αν είναι δυνατόν!
Αυτά! Συγχύστηκα τώρα!

KitsosMitsos είπε...

Κομμένα τα κανάλια. Μόνο Ίντερνετ. Αυτή είναι η λύση απέναντι σε όλα αυτά.

life_traveller είπε...

Hfaistiwna, χαίρομαι που συμφωνείς..και είναι πολύ υγιές να συγχυζόμαστε και να θυμώνουμε με την ανόησια!

KitsosMitsos, συμφωνώ... αλλά όσο η tv αποτελεί το σημείο αναφοράς μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων.. οφείλουμε να την ελέγχουμε και να την σχολιάζουμε!