Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ


Με αφορμή την ραστώνη των προηγούμενων ημερών και ευρισκόμενος με διάφορες παρέες… ανταλλάσοντας και επικοινωνώντας νέα, ιδέες, απόψεις συνειδητοποίησα πιο έντονα από ποτέ ότι, χωρίς ποτέ να το επιδιώξω πραγματικά, συμμετέχω συχνά σε συζητήσεις με αντικείμενο κάποια “πικάντικη” ιστορία με πρωταγωνιστή ένα άτομο με διαφορετική –από την πλειοψηφούσα- σεξουαλικότητα .
Άτομα που βρίσκονται γύρω μου ή άτομα διάσημα, μπαίνουν στο μικροσκόπιο της παρέας με αντικείμενο την σεξουαλική τους ζωή.
Εν μέρη είναι λογική και έμφυτη στον άνθρωπο η ενασχόληση του με τον συνάνθρωπο… ακόμα και μια δόση αδιακρισίας, συχνά δικαιολογείται, από την περιέργεια του ανθρώπου… αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι με φέρνει σε απίστευτη αμηχανία η υπερβολή με την οποία διαχειρίζονται πολλοί γνωστοί -και κάποιες φορές δυστυχώς ακόμα και κάποιοι φίλοι- το θέμα της διαφορετικότητας των άλλων.
Τα επικριτικά σχόλια, οι αποδοκιμασίες , ο ρατσισμός στον σχολιασμό του σεξουαλικού προσανατολισμού κάποιου… με φέρνουν σε μεγάλη αμηχανία- ενώ πιστεύω ότι είναι υπερβολική και ακατανόητη η συχνότητα με την οποία συζητούν οι διάφορες παρέες όλα αυτά τα θέματα.
Πρέπει να ομολογήσω ότι η διάθεση μου να προστατεύω την ιδιωτική μου ζωή και φυσικά η ατολμία μου να την εκθέσω στη βορά των ρατσιστικών διαθέσεων -του κατά τ’ αλλά ανεκτικού και προοδευτικού- περιγύρου μου, μου προκαλούν μεγάλη εσωτερική σύγκρουση και ενίοτε και δυστυχία. Αναγκάζομαι όλο και συχνότερα να είμαι συγκαταβατικός με πρόστυχα ρατσιστικά σχόλια…. Να χαμογελώ όσο γίνεται πιο φυσικά και –το χειρότερο απ’ όλα- να προσθέτω και εγώ λιθαράκια στο αηδιαστικό κυνήγι μαγισσών (προφορικό φυσικά πάντα… αφού τζάμπα μάγκες είμαστε οι περισσότεροι σε αυτή την χώρα) που στήνει ο περίγυρος μου συχνά πυκνά.
Φαντάζομαι αρκετοί από σας που διαβάζεται αυτό το κείμενο θα έχετε από φόβο πράξει ανάλογα και ορισμένοι θα δείξετε ακόμη και κάποια συμπάθεια στην συμπεριφορά μου ή και ίσως και όχι.
Με δυσαρεστεί απίστευτα όλη αυτή η πραγματικότητα… και δεν είναι λίγες οι φορές που θα ήθελα να φωνάξω το χιλιοειπωμένο: Ξυπνήστε… ζούμε γύρω σας, ανάμεσα σας… είμαστε τα αδέρφια σας, οι φίλοι σας, οι δάσκαλοι, οι γιοι, οι κόρες σας, οι ανιψιοί σας… η κυρία στο περίπτερο…. ο κύριος στην γωνία που μιλάει στο κινητό… ο συνεργάτης σας στην δουλειά και συχνά και το αφεντικό σας…. Ξυπνήστε γιατί θα σας ξυπνήσουμε βίαια εμείς… και τότε θα σας κοπεί το γέλιο… αναγκαστικά ... από το σοκ! Ακόμα θέλω να φωνάξω στον εαυτό μου : Ξύπνα βλάκα… αυτός σε βρίζει, σε προσβάλει, σε εκμηδενίζει και σε συκοφαντεί μπροστά στα μάτια σου….
Και μετά γυρνάω πάλι στον φόβο και στις ανασφάλειες μου… και στη παράσταση που τόσο καλά εκπαιδεύτηκα να δίνω…

9 σχόλια:

apparos είπε...

κάπου μέσα αναγνώρισα και τον εαυτό μου! :P
ίδια αμηχανία, ίδια αισθήματα.
για αυτό το λόγο ξέκοψα πολλές παρέας...

b|a|s|n\i/a είπε...

χμ! :) είναι σαν το στρατό ένα πράγμα. που τα καψόνια δεν πρέπει να θεωρείς ότι είναι προσωπικά. γιατί απλά είναι απρόσωπα και ξέσπασμα του όποιου κόμπλεξ στην ομάδα, απλά για να νοιώσει κάποιος, έστω και στιγμιαία, μια πλασματική ανωτερότητα.
προσωπικά με ενοχλεί η επίδειξη. είτε αυτό ονομάζεται σεξουαλική, είτε κοινωνική, είτε φιλική ζωή.
στους φίλους σου τους κοντινούς, αν το αισθάνεσαι, μίλα. θα δεις ότι η αποδοχή είναι πολύ πολύ πιο εύκολη από ότι φοβάσαι. για τον προφανή λόγο ότι σε ξέρουν, σε ζουν, σε αγαπούν για αυτό που είσαι ήδη. και το είδος των σχέσεών σου θα πρέπει να τους απασχολεί στο πόσο σε κάνουν ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο και όχι στο είδος αυτών. όποιοι δυσανασχετήσουν, συγγνώμη, μα δεν είναι αληθινοί φίλοι και δεν υπάρχει καν λόγος να βρίσκονται γύρω από την ζωή μας.
για όλα τα υπόλοιπα (είναι και το θέμα από μόνο του πολύ μεγάλη κουβέντα) νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ασχολείσαι. η όποια κριτική για το βίο δημόσιων προσώπων (είτε ίδιων με την πλειοψηφία, είτε διαφορετικών) τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα μάρκετιν (και δη από τους ίδιους) με σκοπό ακριβώς αυτόν. τις πικάντικες ιστορίες προς κατανάλωση έτσι για να περνάει απλά η ώρα.

Leviathan είπε...

mia xara ta les...ego eixa eutixos ti tixi na min ais8an8o pote asxima me tous filous mou gia kati tetoio...tora pia xeroun kai gia mena...
apla mi dineis simasia...
kalo vradi!! :)

the boy with the arab strap είπε...

συμφωνω με τον basnia μιλα με τους δικους σου και ασε τους απεξω .

tovenito είπε...

καταλαβαίνω τι εννοείς. από τη μία φαντάζομαι αναφέρεσαι σε παρέες που σου είναι αδιάφορες αλλά όποτε τυχαίνει να έρχεται εκεί η κουβέντα έρχεσαι σε δύσκολη θέση. τουλάχιστον να μη γινεσαι κάφρος και συμφωνείς με τα σχόλια που ακούγονται. εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω. σε άτομα που δεν με ενδιαφέρει η γνώμη τους απλά το αφήνω να περνάει χωρίς όμως να συμφωνώ μαζί τους. για τους πολύ κοντινούς δεν έχει νόημα να το κρύβεις. ίσα ίσα που η σχέση γίνεται περισσότερο ουσιαστική μετά. ακόμη και αυτοί που θεωρούσες ίσως συντηρητικούς. γιατί όλοι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λένε..

Ανώνυμος είπε...

Καταλαβαίνω απόλυτα. Ελπίζω κάποια στιγμή να βρεις την άκρη σου.

KitsosMitsos είπε...

Όταν κάτι είναι κρυφό, τόσο μεγαλύτερη η επιθυμία να μάθεις των άλλων και να κρύψεις τα δικά σου. Έτσι γίνεται, καλώς ή κακώς!

life_traveller είπε...

Appare, όντως κάποιες παρεές κόβονται με αυτά τα κριτήρια! Κρίμα που δεν μπορούμε να τους το πούμε και στα μούτρα!

Basnia, έχεις δίκιο σε όλα.. αλλά μέσω των φίλων , και χωρίς οι ίδιοι να το θέλουν, πολλοί μπορούν να πληροφορηθούν την σεξουαλική προτίμηση σου και ο συντηρητισμος και η φοβία τους να προκαλέσουν ίσως μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα κάποιου.

Leviathan, δεν είμαι και από τους τύπους που δεν δίνουν σημασία ρε γμτ!

Τovene, κάθε άνθρωπος είναι πολύ διαφορετικός και αυτό που για κάποιον είναι αυτονόητο για άλλους είναι αδιανόητο!

~~~...~~~, θα σου απάντησω και εγώ λοιπόν ομοίως με αυτά που είπα στον basnia πιο πάνω.

Κύκνε,, ε δεν είναι και το πιο σπουδαίο θέμα που κάνεις μπορεί να έχει.. αλλά ναι.. παραμένει ένα θέμα! Thnx για την ευχή!

KitsosMitsos, η γοήτεια του κρυφού, του διαφορετικού, του αλλιώτικου.. εννοείται ναι!

Leviathan είπε...

e logiko den eisai anais8itos..ipomoni...or autous pou se enoxloun poli kane tous pera..filia!